logo

Članci i linkovi

"Promišljanje o spolnom odgoju", dr. Martin Ćuk (predavanje na 13. kongresu Europske unije za školsku i sveučilišnu medicinu , Dubrovnik , 12.-15. listopada 2005.)

"Prevencija adolescentskih trudnoća primjenom programa Teen STAR u čileanskoj srednjoj školi", studija objavljena u Journal of Adolescent Health (siječanj 2005., 36(1): 64-9).

"Prirodno planiranje obitelji - Je li znanstveno? Je li djelotvorno?", dr. Hanna Klaus, 21. svibnja 2000., objavljeno u Newman Lecture Series I

"Kontrola pandemije spolno prenosivih bolesti - trenutak za reevaluaciju", članak objavljen u American Journal of Obstetrics and Gynecology (2004, 191, 1103-12). Ukratko: Dr . Stephen J . Genuis s Odjela za porodništvo i ginekologiju Sveučilišta Alberta iz Edmontona u Kanadi u svom članku tvrdi da se strategije koje se prvenstveno usredotočuju na zaštitu mehaničkim sredstvima (prezervativima) te kontrolu infekcije moraju ponovno procijeniti i da se moraju prihvatiti inicijative koje se usredotočuju na primarnu prevenciju ponašanja koja pojedince dovode u rizik od spolno prenosivih bolesti.

"AIDS u Africi - Izdaja", članak objavljen u The Weekly Standard ( 01/31/2005 , Volume 010, Issue 19).
Ukratko: Edward C. Green, medicinski antropolog i viši znanstveni istraživač na Populacijskim i razvojnim studijama centra Harvard, i sam je više godina radio na promoviranju kondoma i ostalih kontracepcijskih sredstava. Sada iskustvom i rezultatima istraživanja ukazuje kako taj pristup ne donosi rezultate, za razliku od programa koji utječu na ponašanje mladih. U svojem članku opisuje i borbu empirijskih dokaza s "ideološkim sljepilom" i velikim poslom u polju farmaceutskih proizvoda.

"Učinkovitost kondoma u smanjenju prenošenja HIV-a kod heteroseksualaca", članak objavljen u Cochrane Library (br. 1, 2005).
Ukratko: Ovaj osvrt ukazuje na to da je učinkovitost kondoma prilikom heteroseksualnih odnosa 80%.